att ta hand om sina sminkpenslar...

Är något som är otroligt viktigt både för att hålla dem i god kondition så att de håller längre, och för att undvika att de blir bakteriehärdar som sprider elände i ansiktet! Det är lite skillnad på hur man bör tvätta olika typer av penslar för bästa resultat men är inget komplicerat. 
 
1.Syntethårspensel nr 942P Bdellium Tools
2. Duofiberborste i äka hår från Lancôme
3. Contour brush från Real Techniques
4. Angeled contour brush från ELF i syntet
5. Fan brush från ELF i syntet
6. Flawless face brush i äkta hår från ID Bare Minerals
 
Penslar av äkta hår - Här ska man tänka liknande sitt eget hår - du skulle väl inte tvätta håret med uttorkande tvål eller diskmedel? Dina penslar av äkta hår mår allra bäst om de tvättas med schampoo och balsam! Det är viktigt att vara noggrann med detta, då för hård behandling kan göra penslarna spröda så att stråna går av.
 
Syntethårspenslar - Syntethårspenslar finns idag i nästintill oändligt många varianter (tex tycker jag att real techniques och bdellium tools har helt fantastiska penslar som helt klart kan mäta sig med mina äkta penslar resultatmässigt!) men traditionellt sett har man sagt att de oftast används till feta produkter och krämprodukter (foundation, concealer, krämskuggor osv). Fettet i dessa produkter kan vara ganska svårt tvätta ur om man bara använder schampoo - och dessutom är de här penslarna väldigt mycket tåligare mot uttorkning än äkta penslar är. För att rengöra effektivt kan man därför istället använda sig av diskmedel eller tvål.
 
I penslar som man använder till fetare produkter stormtrivs bakterierna och därför bör man tvätta dem efter varje användning - har man inte tid att tvätta dem på riktigt finns särskilda rengöringssprayer som man kan använda mellan tvättarna för att ta död på bakterier.

Hur gör man då? Börja med att blöta upp penseln med ljummet vatten. Var noga med att inte blöta högre upp än själva bortstråna, då för mycket vatten i fästet kan göra att limmet börjar lösas upp vilket leder till en ledsen borste som börjar fälla strån. Sedan lägger jag en klick diskmedel/schampoo i handen och rengör försiktigt penseln utan att vara hårdhänt så att den förlorar sin form. När penseln känns ren sköljer jag ur tvättmedlet med ljummet vatten. Är det en borste som även ska tvättas med balsam gör jag bara likadant med detta efter schampootvätten.
 
När tvättningen är klar är det viktigt att penslarna får torka utan att vatten rinner ned i fästena. Jag brukar lägga penslarna på en handduk som jag rullar upp lite i ena kanten, så att de ligger lite lutat med borsten nedåt.
 
En bra rutin är att tvätta penslar som används till torra produkter minst en gång i veckan och penslar till krämprodukter efter varje användning. 
 
 Lycka till!
 
 

Kommentera här: